Formule 1

Sensationele eerste zege van 2024 voor Nederlandse Pata Yamaha Ten Kate Racing

Uitgegeven door HJ van Keulen • 24 maart 2024 22:03

Stefano Manzi heeft zondagmiddag de tweede World Supersport race op het Circuit de Barcelona-Catalunya gewonnen. Nadat de race vanwege een rode vlag werd herstart was de Italiaan feilloos en behaalde hij de eerste overwinning van 2024 voor Pata Yamaha Ten Kate Racing. Glenn van Straalen wist het tweede raceweekend van het jaar goed af te sluiten met de tiende plaats nadat hij vanaf de 21e plaats op de grid moest komen.

Manzi bezorgt Pata Yamaha Ten Kate Racing

Na de tweede plaats in Race 1 op zaterdagmiddag was de honger naar een eerste overwinning op zondag groot bij Stefano Manzi en Pata Yamaha Ten Kate Racing. Vanwege een nog deels natte baan werd besloten om in de warm-up niet te rijden waardoor alleen Race 2 nog op het programma stond. De Italiaan begon goed maar wist dat zijn moment pas later in de race zou komen vanwege de keuze voor een hardere achterband.

Zo ver zou het niet komen want vanwege een incident werd de rode vlag gezwaaid en zou de race herstart worden over zes ronden. Met zachte banden was Manzi ongenaakbaar en sloeg hij op het juiste moment in de laatste ronde toe. Hij gaf zijn concurrenten geen kans om nog een aanval te plaatsen waarna hij als winnaar over de streep kwam. Het is zijn vijfde overwinning in dienst van Ten Kate Racing en hiermee is hij opgeklommen naar de derde plaats in het kampioenschap, elf punten achter de leider.

Glenn van Straalen had dezelfde strategie voor de race en was in het eerste gedeelte van de race al opgeklommen naar de zeventiende positie, komend van P21 op de grid. In de resterende zes ronden maakte de Nederlander een zeer goede start en maakte hij veel posities goed. Uiteindelijk kwam de 23-jarige coureur als tiende over de finish waarmee hij opnieuw punten heeft gescoord voor Pata Yamaha Ten Kate Racing.

Glenn van Straalen “Het was een hele goede race

Stefano Manzi – P1: “Ik voel me fantastisch. Na de hele winter gewerkt te hebben om zo snel mogelijk te zijn op het circuit, is het geweldig om een weekend als deze te hebben waarin je twee keer op het podium kunt eindigen en een race kunt winnen. Het was een vreemde zondag omdat we vanochtend niet konden rijden in de warm-up. Ik was al om 06:30 uur wakker en we reden pas om 15:15 uur dus ik moest vrij lang wachten. In het eerste deel van de race, voor de rode vlag, was ik mijn banden aan het managen omdat ik gisteren flinke slijtage had aan het einde van de race. Toen de rode vlag viel dacht ik al dat het een erg korte race zou worden. Gelukkig had mijn team een geweldige strategie en kon ik een nieuwe zachte achterband gebruiken voor de herstart. Het was als een zes ronden lange kwalificatie en ik gaf alles wat ik had. Iedereen was agressiever en dat maakte het erg moeilijk maar uiteindelijk konden we de race winnen. Het was een geweldig weekend en we hebben laten zien waartoe we in staat zijn, ik ben erg blij en trots en kijk ernaar uit om naar Assen te gaan.”

Glenn van Straalen – P10: “Het was een hele goede race, ik denk dat de rode vlag in ons voordeel was. Ik kon hierdoor nog meer plaatsen goedmaken en rijden waar we horen te rijden. Na de rode vlag maakte ik een goede start en wist ik in de eerste ronde verder naar voren te komen. Ik ben blij dat we nu de goede kant opgaan en kijk er natuurlijk naar uit om over een paar weken in Assen te rijden. Felicitaties aan Stefano en het team, ze hebben het fantastisch gedaan.”

Kervin Bos – Pata Yamaha Ten Kate Racing teammanager: “Dit was een hele goede zondag voor het Pata Yamaha Ten Kate Racing team met de eerste overwinning van het jaar voor Stefano Manzi en Glenn van Straalen die van P21 op de grid uiteindelijk als tiende weet te finishen. Met Stefano hadden we een tactiek met de harde achterband en we zaten net op het breekpunt dat de wedstrijd wat meer naar ons toe zou komen. Zo ver kwam het niet vanwege de rode vlag, het gevolg was een sprint over zes ronden waardoor we beide rijders met de zachte achterband de baan op stuurden. Stefano was weergaloos en kwam uiteindelijk als eerste over de streep. Een fantastisch resultaat en ik ben ontzettend trots op het team.

We zagen vrijdag al dat de snelheid van Glenn iedere dag beter wordt en hij iedere dag groeit, we hadden alleen de pech dat het in de kwalificatie net niet de juiste kant op viel. Hij heeft zijn hoofd koel gehouden, de druk weerstaan en zich stap voorstap volgens plan hersteld. Hij heeft het heel goed gedaan en daar ben ik heel blij mee en trots op. Het was mooi om te zien dat er zoveel partners van het team aanwezig waren en nu gaan we op naar Assen. Daar gaan we prachtige dingen organiseren en voordat het zover is hebben we ook nog twee testdagen dus we kijken daar met vertrouwen naar uit.”

De volgende ronde van het World Supersport kampioenschap vindt plaats in het weekend van 19 t/m 21 april op het TT Circuit Assen, de thuisrace van Pata Yamaha Ten Kate Racing.