Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Overwinning van Fluxa, Momiyata en Jakobsen bij ELMS-seizoensopener op Circuit de Barcelona

Uitgegeven door Peter Vader • 14 april 2024 15:30

Blauwe luchten en warm weer brachten een grote menigte op de been om getuige te zijn van de 4 uur van Barcelona, een race die drama en opwinding verspreid over het hele startveld te zien gaf. Een race waarbij Nr37 COOL Racing Oreca-Gibson de zwart-wit geblokte vlag als eerste passeerde, om daarmee de eerste overall LMP2-overwinning in de European Le Mans Series voor het Zwitserse team achter hun naam te schrijven als aanvulling op hun al behaalde overwinningen in de LMP2 Pro/Am en LMP3. Malthe Jakobsen bracht de auto over de finish met 16 seconden voorsprong op de Nr25 Algarve Pro Racing Oreca van regerend kampioen Alex Lynn, terwijl Ben Hanley hard pushte in de Nr22 United Autosports Oreca om de laatste podiumpositie veilig te stellen.

COOL Racing LMP2 winnaar ELMS Barcelona Lorenzo.fluxa, Ritomomiyata en Malthe Jakobsen

Regerend LMP2 Pro/Am-kampioen AF Corse kende een geweldige start aan hun titelverdediging toen Matthieu Vaxiviere over de streep kwam en als 6e overall eindigde in de Nr83 Oreca met 18 seconden voorsprong op de Nr29 Richard Mille by TDS van Mathias Beche.

De LMP3-overwinning ging naar het Nr8 Team Virage Ligier, de regerend Michelin Le Mans Cup-kampioenen Julien Gerbi en Gillian Henrion, samen met hun Portugese teamgenoot Bernado Pinheiro die een perfect ELMS-debuut maakte. Henrion passeerde de geblokte vlag met 8 seconden voorsprong op ELMS-kampioen COOL Racing, waarbij Manuel Espirito Santo nog eens 18 punten toevoegde aan het enige punt dat hij in de kwalificatie behaalde.

De Formula Racing-crew van Johnny Laursen, Conrad Laursen en Nicklas Nielsen schreef ELMS-geschiedenis door het eerste team te worden dat de LMGTE3 won. Het was ook de eerste overwinning voor het team sinds Paul Ricard in 2015 in hun LMGTE-kampioenschapswinnende seizoen. Hun Ferrari 296 LMGT3 kwam twaalf seconden voor de Nr86-GR Racing Ferrari over de streep, gevolgd door de Nr63-Iron Lynx Lamborghini op de derde plaats.

De Nr85-Iron Dames Porsche 911 had de eerste drie uur van de race aan de leiding gereden nadat ze ook al vanaf pole position waren vertrokken. Rahel Frey droeg de auto over aan Michelle Gatting met een voorsprong van 25 seconden voor de laatste stint. Maar het lot had een wrede truc voor de dames in petto toen de Porsche tot een stilstand kwam bij het verlaten van de pits, waardoor het team uit de race werd gehaald.

European Le Mans Series 2024 start 4 uur van Barcelona

European Le Mans Series Barcelona Nr85-Iron Dames Porsche 911Force majeure voor de Nr85-Iron Dames Porsche 911, die vertrok van pole position bij de GT's, leidde de race lange tijd, maar werd jammerlijk uit de race gehaald door de wedstrijdleiding

European Le Mans Series Circuit de Barcelona-Catalunya event logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!